woensdag 31 augustus 2011

tja, vrijdag hadden we hard gewerkt


en zo moeilijk is het nou!

Annelies heeft alles al geschreven,nou alles. Natuurlijk niet, het is altijd in haar perspectief. Dat geklungel met dat zaagje was enorm. Een mini inbussleuteltje en een te grote hand die het in het machientje moet regelen. Maar het is haar wél gelukt. En ze had de slag te pakken. Toen ik mocht kon ik direct beginnen met dat zaagje...en denk je nu dat Annelies wilde helpen..nee hoor, ik moest ook lijden. Nou ja dan de decoupeerzaag gepakt. Niet kaarsrecht en er zat natuurlijk een te grote zaag in. Maar wat geeft dat, er komen profiellatjes omheen en dan zie je dat helemaal niet meer. Prima oplossing en een stuk sneller. Ik hoef dus geen figuurzaagmachine...


de eerste aanzet is er...








Mijn keuken wordt meer een kantine waar de gasten zelf kunnen koken onder begeleiding van een heuse kok. Of men kan komen eten wat de andere hebben gekookt of wat de kok heeft gemaakt. Dat is wel handig. Een soort Mensa maar dan voor senioren. Er wordt natuurlijk rekening gehouden dat alles gelijkvloers is en aan de invalide toilet wordt ook gedacht. Op de foto zie je een stukje van de valse achterwand en de plaats waar de toilet komt.
De volgende keer gaan we natuurlijk weer verder. Alles is al in de MDF grondverf gezet dus dat is gedaan. Ik ga de volgende keer mijn vloer maken. Dat wordt waarschijnlijk een tegelvloer uit mijn ouderlijk huis. Dat gaat een heel werk worden en moet er ook weer veel gezaagd worden. Ik zal mijn zaagmachine mee moeten nemen. Ik heb nog "goede" herinneringen aan die machine door het zagen in mijn vinger. En nu wil Annelies ook in haar vinger zagen, maar dan nog erger met meer bloed en groter litteken. Ik mag dan denk ik de foto's maken. Daar zit ik niet op te wachten...brrr, dat ze maar voorzichtig is.

Margriet



vrijdag 26 augustus 2011

Annelies- het maken van de wanden

Vandaag willen we er flink tegenaan gaan en de wanden maken. Ik heb mijn kartonnen voorbeeld en begin met de valse achterwand. Het zagen van de wand is geen probleem maar er moeten ook gaten in voor deur en raam. En dat kan dus niet op de cirkelzaag. Geen nood, een tijdje geleden heb ik een 2e hands Proxxon figuurzaag gekocht. Ik heb er nog maar 1x mee geoefend en toen ging het niet zo geweldig.
Er moet een ander zaagje in en daarmee begint meteen het probleem wat me urenlang heeft bezig gehouden. Ik weet niet precies hoe het moet en elke keer als ik denk dat het goed zit blijkt het toch weer niet goed te zitten. Om gek van te worden! De opening om het schroefje aan te draaien waar het zaagje in zit is zo klein dat mijn hand er nauwelijks in past. Laat staan dat ik dan nog kan zien wat ik doe.
Ik ben in staat om dat ding door de kamer te gooien maar mijn zuinige kant verhindert dat ik dat doe.
Eindelijk lukt het, wat een opluchting. Het eerste raam en de deur worden niet zo mooi. En nadat ik ontdek dat je beter de hoek om komt als dat ding niet op topsnelheid staat wordt het figuurzagen eigenlijk wel leuk.
En zo ziet de keuken er aan het eind van de middag uit:




Het is wat lastig te zien, maar helemaal rechts achter komt een deur naar een voorraad kamer en links achter komt een raam.
Helemaal op de voorgrond komt een halletje.
En aan het eind van de middag konden we alletwee onze wanden in de grondverf zetten.

Today we will make the walls. I have my cardboard model and start with the wall at the back. Cutting is no problem, but how to make holes for the door and window? Some time ago I bought a second hand electric fretsaw. I only used it once and that was not very successful.
I have to change the saw and this keeps me busy for hours!I cannot get it right. It almost makes me throw the saw through the room.
At last, I changed the saw. The door- and window opening finally can be made. Not perfect but ok. And after I discover a button to control the speed I start to like working with the fretsaw.
At the end of the day, this is how the kitchen looks like:

It is a bit difficult to see but on the right at the back is a hole for a door to a storage room and on the left is a hole for a window.  At the front is a little hall.

At the end of the day we painted our walls.



zaterdag 6 augustus 2011

Annelies- wij maken de kijkkast

Vandaag moet dus de kijkkast gemaakt worden.  Ik heb nog nooit iets "groots" van hout gemaakt en ben dus reuze benieuwd.
We zijn begonnen het mdf met grondverf in te smeren. Dit keer hebben we eraan gedacht de speciale grondverf vooor mdf te nemen. En na de lunch gaan we de kast in elkaar zetten. Dat blijkt toch makkelijker gezegd dan gedaan. De lijmklemmen zijn te klein en wij hebben geen geduld om te wachten tot de lijm gedroogd is. Het wilde in eerste instantie dan ook niet echt lukken. Maar na een paar keer opnieuw beginnen lijkt mijn kast toch te lukken. Ter versteviging sla ik er wat spijkers in. Ik sta nog tevreden naar mijn kast te kijken als ik opeens een gekraak en geknal hoor. Margriet slaat haar laatste spijker wat al te enthousiast in het hout en alles dondert in elkaar. Echt waar, ik heb geprobeerd niet te lachen, maar de natuur moet toch zijn loop hebben. En toen schoot Margriet ook in de lach. Maar daarna is ze gewoon opnieuw begonnen en nu staan er uiteindelijk toch 2 kijkkasten. En ze hebben nu een week de tijd om goed te drogen dus dat moet zeker lukken. Ik verheug me alweer op volgende week.
Dit is de kijkkast van Margriet.


En dit is de kijkkast van Annelies.

Today we make the room box for the kitchen. I have never made anything “full size” from wood so I am curious how this will be.
We start painting the mdf. Luckily we have thought of using the right mdf paint.
After lunch we start making the box. That is not so easy.  Our glue clamps are too short and we are so impatience not to wait long enough till the glue has dried. I have to start all over again a few times. But then it seems to become a  room box. I strike a few nails for reinforcement.
While I look quite pleased at my box I hear a roaring and banging noise. Margriets strikes her last nail a bit too enthousiastic and the whole box falls apart.
Honestly, I have tried not too laugh, but nature has to take its course. And then margriet started to laugh as well. Then she started again and this time she did all right.
The glue in our room boxes has a whole week to dry. I am looking forward to next week!

De tweede dag


Eerst plannen bedenken en uittekenen

 We zijn weer wat opgeschoten vandaag. Vorige week was het tekenen en veel denken. Hoe pakken we het aan, en wat hebben we nodig. Er is wat gedacht. Afgelopen week merkte ik dat ik er telkens aan dacht...maar dan meer in de geest van "als ik het nou zus of zo doe.....". Vandaag tijdens de autorit naar Elst bedacht ik..."ik zie wel" en dat is maar goed ook. We hadden wat tips gehad van de een en ander. Gebruik je nu alleen houtlijm of moet je daar bijvoorbeeld schroeven bij gebruiken? De antwoorden die we kregen waren verschillend. De een gebruikt alleen houtlijm, de andere maakt zelf houtverbindingen en de volgende slaat er kleine spijkertjes in.... 
en maar puzzelen

Maar ik denk dat men allemaal hele grote lijmklemmen hebben gebruikt bij hun methode. En gewacht hebben tot alles heel goed droog was. Maar die grote lijmklemmen hadden we niet. Dus zat mijn bak net een beetje in elkaar, sla ik een keer te hard...en hupsakee daar ging alles weer. Het bezorgde Annelies een vreselijk UIT-lachbui en ze werd zo rood dat ik niet wist of dit nu wel gezond voor haar zou zijn. Gelukkig bleef ze gewoon ademen en hoefde ik niet langer bezorgd te zijn. En ik ben gewoon doorgegaan. Nu had ik natuurlijk ook kunnen wachten tot de lijm goed was gedroogd...maar daar was ik te ongeduldig voor. Ik had met de tekening maken keurig rekening gehouden met de 8 mm  dikte van het MDF die ik nodig had met het in elkaar zetten. En ik moet eerlijk zeggen, de man bij de bouwmarkt heeft goed werk afgeleverd. 
een hele klus hoor
Ik heb uiteindelijk gekozen voor de methode van de spijkertjes ingebracht door Wilma van Elderen. Het leek de beste methode, alhoewel de methode van Loes Snoodijk (die met kleine houtverbinding) mij het meest professioneel overkwam. Maar die is denk ik ook de moeilijkste. Gelukkig zit de bak in elkaar en verheug ik me erop om er mee verder te gaan. Eerst de "valse"wandjes plaatsen volgende week en aan de gang met de vloer. Ik ga de vloer maken uit de keuken van mijn ouderlijk huis. Het zijn tegels maar ik ga het met geverfd hout doen. Hoe??? dat zijn we nog aan het uitproberen.

Geen bloed vandaag, geen tranen, maar wel veel zweet en doorzettingsvermogen. Fase één is klaar.
Dag
Margriet

donderdag 4 augustus 2011

Annelies - het eerste begin

Zo, alle hout is in huis. De Formido heeft een grote plaat 8 mm MDF gratis in de opgegeven maten gezaagd. Wat een service!
Eerste beslissing: hoe wil ik de buitenkant. Omdat mijn bak straks in de kast komt te staan zie je de buitenkant nauwelijks. Maar ik wil natuurlijk wel dat de bak er een beetje leuk uitziet als die uit de kast gehaald wordt. Omdat in mijn keuken de wanden van hout worden besluit ik om de buitenkant groeven te geven en groen te schilderen. Als de keuken van een Zaans huis.
Het lijk me een makkelijk klusje en ik begin meteen. Als Margriet dan zaterdag komt kunnen we meteen beginnen met gronden ed. en hoef ik niet eerst nog al die zaagsnedes te maken.
Het eerste stukje gaat perfekt. Maar dan komt het moment dat ik het hout niet meer tegen de geleider kan leggen. En omdat ik alleen groeven maak zie ik de zaag ook niet aan de buitenkant. O jee, hoe moet dat nu? Ik reken uit waar alle snedes moeten komen en begin aan de andere kant. Maar ook dat houdt een keer op en dan heb ik toch nog een groot middengedeelte wat nog gedaan moet worden.
Ik sta een hele tijd te peinzen en bedenk dan een trucje wat ik zal uitleggen. Waarschijnlijk is het een oude truc en heb ik het wiel gewoon opnieuw uitgevonden. Ik merk dat mijn stalen lineaal precies in de groef past. Nu kan ik de lineaal als geleider gebruiken en steeds een groef opschuiven. Gaat nog lekker snel ook.
Nu kunnen we zaterdag dus beginnen met gronden en in elkaar zetten.

Well, I bought all the MDF needed for our kitchens.
First decision: what to do with the exterior. The place of my kitchen is in a cupboard so you will hardly see the exterior. But it has to look neat. The walls of my kitchen will be made of wood. I decided to make the exterior also of wood. Therefore I only needed to make grooves and paint it green like the houses in the north of Holland.
I think: that is easy and start right away. After a while I cannot hold the wood against the cutting guide anymore. Oh dear, what to do?
I start at the other end of the wall until I again I cannot use the guide. How to do the piece in the middle?

After a lot of deep thinking I found the solution. I will explain what I did. Probably it is an old trick and I just invented it for the second time. I noticed that my steel ruler fitted in the groove.
So now I was able to use the ruler as a guide. I only had to put the ruler in the next guide.
That was funny and fast.
Now the preparations are done and we can start saterday.

maandag 1 augustus 2011

wat een gedoe zeg, zo'n blog

Het is zo makkelijk om een blog te maken, werd ons verteld. Maar eerlijk gezegd zijn we al een weekend bezig om van alles uit te zoeken. Gelukkig miniatuur ik nog niet echt (veel) maar heb ik mijn energie hier in gestoken. Ik hoop nu dat mensen een reactie kunnen plaatsen en in bijzondere gevallen kunnen vertalen naar het Russisch of zo :-)
Als het waar is wat andere zeggen, kunnen we binnen no-time "lezen en schrijven" met dit blog. We hopen maar dat het zo is.
Als het goed is zit Annelies niet alleen in de tuin met dit mooie weer, maar wordt het hout gezaagd. En Annelies kennende komt die haar afspraken wel na. Ik hoop zaterdag weer naar Elst te gaan en te beginnen met het in elkaar zetten....duimen even dat het goed gaat met me en ik de energie heb om te gaan. Ik heb er namelijk zo'n zin in.
Ik hoor de vogeltjes heerlijk fluiten buiten, ze genieten van een mooie zomeravond. Ik denk dat ik dat nu ook maar ga doen. Ik heb mijn boek nog lang niet uit...dus hup naar buiten en even genieten van deze hele mooie avond.
Groet Margriet